coroana dentara cororane zirconiu estetica dentara

Tot ce trebuie să știi despre coroanele dentare

Cu siguranță ai auzit și tu despre coroanele dentare. Scopul acestui articol este de a-ți oferi informații corecte și complete despre acestea. Motivul? În cazul în care urmează să ți se aplice una sau mai multe coroane dentare, este important să știi ce sunt ele, care este rolul lor și cum te ajută. Sau, în situația în care ai deja o coroană dentară, trebuie să știi cum să o îngrijești.

Ce este și cu ce te poate ajuta coroana dentară?

Coroana dentară este un element care are exact forma dintelui natural. Aceasta va fi proiectată în funcție de nevoile tale, de aspectul dintelui omonim din partea opusă, de culoare și nu numai. Cu alte cuvinte, ea este menită să se potrivească în mod ideal cu dantura ta, având un rol estetic important. Coroana va acoperi dintele natural, șlefuit în prealabil, în totalitate, protejându-l complet. În acest punct se poate face o comparație cu fațetele dentare, care acoperă doar zona frontală a dintelui.

Coroana dentară poate fi necesară în mai multe situații. De exemplu, dacă ai un dinte deteriorat care are rădăcina sănătoasă, el poate fi adus la o formă specială pentru a putea fi acoperit de coroana dentară ce are un aspect estetic. De asemenea, în situația în care suferi un accident, ai o malformație sau îți pierzi unul sau mai mulți dinți din alte considerente, atunci ai putea avea nevoie de un implant care, la rândul său, va fi acoperit de o coroană dentară. O altă situația în care ai putea avea nevoie de una sau mai multe coroane dentare este atunci când se realizează o punte, cu rolul de a acoperi spațiul rămas în urma pierderii dintelui natural.

Din ce materiale pot fi realizate coroanele dentare?

Ceramică – aceste coroane dentare sunt foarte rezistente și pot imita aspectul dintelui în mod ideal. Coroanele dentare E-max sau Empress sunt realizate în totalitate din ceramică și sunt potrivite atât pentru molari (măsele), cât și pentru structurile dentare frontale.

Zirconiu – coroanele din zirconiu au devenit extrem de populare, datorită aspectului lor estetic, rezistenței, dar și faptului că nu conțin metal, deci riscul de a nu fi biocompatibile este foarte mic. Coroanele din zirconiu sunt realizate cu ajutorul tehnologiei inovatoare CAD-CAM, o tehnologie cu digitalizată de mare acuratețe și precizie.

Porțelan și metal – acest tip de coroană dentară poate fi asortată fără nicio problemă cu nuanța dinților care se află în vecinătate. Cu toate acestea, uneori, metalul de sub capacul de porțelan al coroanei poate dezvălui o linie de culoare închisă la baza dintelui, în apropierea gingiei.

Metal – există mai multe metale care pot fi folosite în coroanele dentare, inclusiv aur, paladiu, nichel și crom. Coroanele metalice rareori se deteriorează, având o rezistență foarte mare pe termen lung. În plus, necesită îndepărtarea unei porțiuni mici din dintele natural. Culoarea metalizată este principalul dezavantaj al acestui tip de coroană – ele sunt o alegere bună pentru molarii care nu se află la vedere.

Rășină – coroanele dentare realizate din rășină sunt, în general, mai puțin costisitoare decât alte tipuri de coroane. Cu toate acestea, ele se uzează în timp, fiind mai puțin rezistente în comparație cu cele menționate anterior.

Alegerea clinicii Pasindora în ceea ce privește materialul coroanei, dar și alegerea cea mai populară a pacienților de pretutindeni, este reprezentată exclusiv de coroanele din ceramică și cele din zirconiu. Motivele sunt evidente – te poți bucura și de aspect plăcut, dar și de rezistență îndelungată.

Recomandări pentru îngrijirea coroanelor dentare

În încheiere, vrem să îți oferim câteva recomandări care te pot ajuta să ai grijă de coroanele tale dentare:

  • chiar dacă cele mai multe dintre coroane sunt foarte rezistente, este bine să eviți alimentele foarte dure sau lipicioase (acadele, jeleurile), dar și practicile periculoase (desfăcutul sticlelor de băutură cu dinții, rosul unghiilor);
  • asigură-te că igiena ta este corectă: spală-te pe dinți de două ori pe zi, folosește ața dentară și apa de gură;
  • nu uita de controlul stomatologic periodic: în cazul în care există probleme care îți pot afecta coroana dentară, medicul stomatolog le poate descoperi din timp, prevenind agravarea situației. În plus, ți se va face o curățare dentară profesională care va împiedica apariția problemelor dentare.

Leave a Comment