De-a lungul timpului, dantura se poate modifica extrem de mult. Chiar dacă știi că ai un zâmbet frumos și dinți puternici, niciodată nu este exclusă pierderea acestora. Motivele sunt nenumărate, iar responsabilul nu ești întotdeauna tu – înaintarea în vârstă este un factor comun care nu ține de tine, la fel și accidentele. Desigur, igiena precară a danturii, netratarea la timp a cariilor sau a altor afecțiuni sunt alți factori importanți care duc la pierderea dinților, iar aceștia din urmă, într-adevăr, sunt în controlul tău.
Viața cu dinți lipsă poate fi extrem de grea, din multe puncte de vedere. În primul rând, putem vorbi despre aspectul inestetic. Această problemă se poate accentua, transformându-se într-o lipsă totală a încrederii de sine și chiar episoade depresive. Mai mult decât atât, fonetica poate fi afectată în mod semnificativ, la fel și funcția de masticație, lucru ce poate duce la probleme digestive. Din fericire, există implantologia. Aceasta este o ramură a medicinei stomatologice care se ocupă cu înlocuirea dinților lipsă sau puternic deteriorați.
Implantul dentar este cea mai eficientă modalitate de a înlocui dintele natural. Astfel, implantul oferă același suport precum rădăcina dintelui, fiind introdus în os. Bineînțeles, pentru a realiza acest lucru este nevoie de o intervenție chirurgicală de care nu trebuie să te temi – anestezia va face ca întreg procesul să fie ușor pentru tine.
Chirurgia implantului dentar poate implica mai multe proceduri. Beneficiul major al implanturilor este suportul solid pentru dinții tăi noi – un proces care impune vindecarea completă a osului ce înconjoară implantul. Deoarece această vindecare osoasă necesită timp, procesul poate dura câteva luni.
Când am nevoie de implant dentar?
În linii mari, implanturile dentare sunt necesare atunci când ai dinți lipsă. După cum am menționat anterior, poți ajunge în situația de a pierde unul sau mai mulți dinți din multe motive. Este important să înlocuiești un dinte pierdut, deoarece consecințele pierderii acestuia pot deveni foarte grave odată cu trecerea timpului. De exemplu, dinții vecini pot migra în spațiul lăsat de dintele lipsă, modificându-se astfel întreaga poziționare a dinților pe arcadă.
Una dintre cele mai comune afecțiuni care poate duce la pierderea dinților este parodontoza. Această afecțiune a gingiilor este o infecție severă care dăunează țesutului moale și, în lipsa tratamentului, poate distruge osul, adică suportul dinților.
Chiar dacă este frecventă, boala parodontală poate fi prevenită în cele mai multe dintre cazuri. De obicei, aceasta reprezintă rezultatul unei igiene orale precare. Periajul de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnic, dar și a apei de gură, în concordanță cu efectuarea periodică a controalelor stomatologice îți pot îmbunătăți considerabil șansele de succes în tratamentului parodontozei și, de asemenea, îți pot reduce șansele de a dezvolta această afecțiune.
Chiar dacă este frecventă, boala parodontală poate fi prevenită în cele mai multe dintre cazuri. De obicei, aceasta reprezintă rezultatul unei igiene orale precare. Periajul de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnic, dar și a apei de gură, în concordanță cu efectuarea periodică a controalelor stomatologice, îți pot îmbunătăți considerabil șansele de succes în tratamentului parodontozei și, de asemenea, îți pot reduce șansele de a dezvolta această afecțiune.
Într-adevăr, implanturile dentare au multe beneficii estetice, însă acesta nu este principalul scop pentru care ele sunt atât de importante. Implanturile dentare susțin o mușcătură sănătoasă, menținând fiecare dinte în poziția sa firească, susținând în același timp un os sănătos al maxilarului și prevenind deteriorarea acestuia. Când un dinte este pierdut și nu se apelează la un implant, osul maxilarului poate începe să se deterioreze sau să se resoarbă. Astfel, dinții învecinați vor migra în spațiul liber, creând atât un aspect neplăcut, cât și o poziție nefirească și nesănătoasă a danturii.
Este dureroasă intervenția?
Chiar dacă teama cea mai mare a pacienților este cea de durere, ne bucurăm să îți spunem că durerea nu va exista absolut deloc. Pentru intervenție va fi nevoie de o anestezie locală, aceasta fiind cea mai eficientă în cazul implantului dentar, deoarece va exista posibilitatea de comunicare între medic și pacient. Bineînțeles, există și situații în care este nevoie de anestezie intravenoasă, însă acestea sunt destul de rare. De obicei, se aplică pacienților care suferă de anxietate sau cărora li se fac proceduri complexe, pe o perioadă mai lungă de timp.
Dacă îți pui întrebări referitoare la durata intervenției, trebuie să știi că aceasta poate varia. Mulți pacienți se tem de faptul că vor sta câteva ore bune pe scaunul medicului, timp în care efectul anesteziei se va diminua sau va dispărea complet. Nu trebuie să îți faci griji nici în această privință – nu se va întâmpla. Durata medie de realizare a implantului dentar este de aproximativ 45 de minute, dar, în funcție de caz și de numărul implanturilor, timpul se poate prelungi până la câteva ore, timp în care tu nu vei simți niciun disconfort.
Ce se întâmplă înaintea intervenției propriu-zise?
Ca în cazul oricărei alte intervenții, este necesară o analiză amănunțită a situației tale. Va fi nevoie de o radiografie panoramică recentă pentru ca medicul să poată evalua starea de sănătate a întregii tale danturi și să analizeze cu atenție zona în care va fi introdus implantul. În plus, trebuie să ne asigurăm că ești un candidat bun pentru implant, lucru pe care îl vom constata în urma analizelor. Computerul Tomograf va fi necesar pentru a ne da seama care este situația țesutului tău osos – astfel vom ști dacă este sau nu nevoie de o adiție osoasă sau de un sinus lift.
Cum se desfășoară operația de implantare?
După ce vom pregăti în mod corespunzător întreaga cavitate bucală, se va face o incizie în zona în care trebuie amplasat implantul. Această tăietură se face în gingie și are scopul de a expune osul. Dinții naturali își au rădăcina adânc implantată în os, deci acesta va fi principiul după care funcționează și implantul dentar. În acest sens, se va crea un orificiu care va fi adâncit în mod treptat pentru a crea spațiu tijei metalice – adică implantului.
În momentul în care implantul este introdus corect, procedura este finalizată. Ține cont de faptul că această intervenție are loc în os, ceea ce înseamnă că tu nu vei putea observa un rezultat al operației – vei avea în continuare acel gol care marchează lipsa dintelui. Din fericire, în anumite situații se pot amplasa dinți provizorii cu scop estetic atunci când este vorba despre incisivii frontali sau cei laterali, pe care îi vei purta până în momentul în care se va finaliza procesul de integrare al implantului în os și îți vom putea monta coroana fixă. Totuși, de cele mai multe ori, este nevoie ca zona să fie lăsată liberă pentru a se vindeca. În schimb, la sistemul Fast & Fixed vei beneficia de o lucrare provizorie încă de la aplicarea implanturilor și până în momentul in care vom monta lucrarea definitivă.
Există persoane care și-au pierdut dinții cu mult timp în urmă, iar osul lor maxilar s-a retras în mod semnificativ. Din fericire, în clinica Pasindora avem soluții. Este vorba despre implantul zigomatic care, spre deosebire de cel tradițional, se introduce în osul pomeților. Aceasta este o procedură foarte complexă care poate fi realizată cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, dar și cu ajutorul unui bun specialist maxilo-facial.
Care sunt avantajele implantului dentar?
- Implantul este cea mai bună opțiune atunci când pierzi un dinte, datorită faptului că acesta se va comporta exact ca dintele natural;
- Stima ta de sine va crește în mod considerabil, dat fiind faptul că implantul dentar are un rol estetic semnificativ;
- Îți vei recăpăta atât funcția de masticație corectă, cât și pe cea fonetică;
- Implantul împiedică dinții vecini să migreze în locul în care, cândva, era un spațiu gol;
- Implanturile nu se cariază, însă trebuie să ai grijă de ele pentru a nu le deteriora;
- Nu te expui riscului de alergie sau respingere, deoarece materialele implantului sunt compatibile cu organismul uman;
- Te poți bucura de implantul tău pentru tot restul vieții dacă îl îngrijești corespunzător – are o durabilitate foarte mare;
- Poate fi aplicat și persoanelor cu bruxism – se mărește timpul de așteptare al osteointegrării, se corectează mușcătura și se folosesc protecții în timpul somnului; Implantul este o soluție chiar și pentru fumători – bineînțeles, este nevoie ca pacientul să ia o pauză de la acest obicei înainte de operație.
Cât despre dezavantaje, numărul acestora este foarte mic. În primul rând vorbim despre costul implantului. În plus, avem și câteva contra-indicații: persoanele cu vârsta sub 18 ani, femeile gravide, dar și cele care alăptează nu vor putea apela la un implant dentar. Și, în ultimul rând, perioada de recuperare poate fi deranjantă, dar firească – te poți confrunta cu inflamații, sângerări la nivelul gingiei, presiune, durere, vânătăi.
La Pasindora utilizăm implanturi de cea mai înaltă calitate. Probabil te întrebi acum: „Nu sunt toate implanturile la fel?”. Ei bine, nu – așa cum nici mașinile, de exemplu, nu sunt toate la fel. În clinica noastră utilizăm implanturi Straumann de origine elvețiană. Acest brand este unul extrem de popular datorită implanturilor fiabile, durabile și ușor de inserat, pe care le produce.
Acum ai toată informația necesară pentru a lua o decizie. Atunci când vei cântări avantajele și dezavantajele, îți vei da seama cu ușurință cât de benefic este implantul dentar. Aici, la clinica Pasindora, noi vrem să îți oferim implantul ideal de care să te poți bucura pentru o perioadă foarte lungă de timp.