Implantologie – Implantul dentar

Pe parcursul vieții, multe persoane pierd una sau mai multe structuri dentare din diverse motive: fie din cauza cariilor, a accidentelor, înaintării în vârstă sau a bolii parodontale. Lipsa dinților poate afecta atât sănătatea întregului organism prin masticația deficitară a alimentelor, a cavității bucale prin suprasolicitarea dinților învecinați, cât și fonetica și încrederea de sine. Implantologia este specialitatea chirurgicală care soluționează aceste probleme prin înlocuirea dinților lipsă sau a celor grav afectați care nu pot fi salvați prin nicio altă metodă stomatologică. 

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar reprezintă cea mai eficientă metodă de înlocuire a rădăcinii dintelui, îndeplinind aceleași funcții precum cea naturală și oferind un suport stabil și durabil pentru noul dinte. Implanturile dentare sunt concepute pentru a mima structura rădăcinii dinților naturali. Acestea sunt așezate direct în osul maxilar, astfel încât să ofere un suport stabil și sigur pentru dinții înlocuitori.​

Care sunt beneficiile implantului dentar?

Cea mai frecventă afecțiune în urma căreia pacienții necesită un implant dentar este boala parodontală sau parodontoza, o afecțiune care are ca și cauză principală acumularea bacteriilor patogene în cavitatea bucală. Netratarea la timp a parodontozei sau a altor afecțiuni precum cariile, duce la pierderea structurilor dentare, iar cea mai eficientă metodă de a le înlocui, atât funcțional, cât și estetic, este implantul.

Avantajele pe care le oferă un implant dentar sunt:

Care sunt componentele unui implant dentar?

Un implant dentar este format din trei elemente principale: șurub, bont și coroană​.

Care sunt etapele unui realizării unui implant dentar?

Atunci când vorbim despre un tratament cu implant dentar, se conturează trei etape importante:

1. Consultația inițială

Consultația inițială reprezintă o examinare generală a sănătății orale, dar și a întregului organism. La această primă consultație, pacientul trebuie să aducă o radiografie panoramică recentă, nu mai veche de șase luni, pentru ca medicul să poată evalua starea de sănătate a cavității bucale, dar și rezultatele examenului medical care atestă faptul că este apt pentru implantul dentar. De asemenea, această etapă cuprinde și investigațiile radiologice, pacientul fiind supus examenului de Computer Tomograf (CT), care generează informații importante cu privire la țesutul osos. Astfel, medicul va putea stabili cu certitudine dacă aplicarea implantului dentar este complet sigură, dar și dacă sunt necesare proceduri suplimentare, precum: adiții și reconstrucții osoase, ori sinus lift.

2. Etapa chirurgicală a implantului dentar

Această etapă presupune introducerea propriu-zisă a implantului în interiorul osului, pentru a înlocui rădăcina absentă. Această intervenție are loc sub anestezie locală.

3. Etapa protetică a implantului dentar

Ultima etapă a implantului dentar poate fi efectuată după aproximativ patru-șase luni de la intervenția chirurgicală. În tot acest timp de așteptare se realizează osteointegrarea șurubului. În etapa protetică se atașează coroana dentară aleasă de pacient, iar rezultatul final va fi, în sfârșit, vizibil.

Ce presupune perioada de recuperare după implantul dentar?

În urma efectuării implantului nu se poate consuma niciun aliment timp de două ore – adică până în momentul în care efectul anesteziei nu trece complet. Inflamația și sângerarea sunt normale, iar acest lucru nu trebuie să creeze griji sau teamă. Sângerările vor dispărea în următoarea zi, iar inflamația poate persista timp de câteva zile – este indicată utilizarea compreselor reci. Mai mult decât atât, administrarea medicamentelor trebuie realizată cu acordul medicului stomatolog. Cât despre igiena orală, este importantă utilizarea unei periuțe de dinți cu perii moi, iar mișcările trebuie să fie blânde.

Este dureroasă procedura de implant dentar?

Intervenția nu este dureroasă datorită utilizării anesteziei locale. Aceasta reprezintă cea mai eficientă metodă de anesteziere utilizată în medicina dentară, deoarece medicul are posibilitatea de a comunica cu pacientul pe tot parcursul procedurii. În cazuri aparte, când vine vorba despre pacienții anxioși sau despre proceduri de lungă durată, se utilizează anestezia prin sedare intravenoasă. Anestezia generală se folosește în mod excepțional în implantologia orală, în cazuri particulare.​

Care sunt complicațiile și contraindicațiile unui implant dentar?

Ca orice altă intervenție chirurgicală, și implantul dentar poate întâmpina diverse complicații:

De asemenea, există și câteva contraindicații care îl pot împiedica pe pacient să beneficieze de implantul dentar: