Protetică dentară – Fațete dentare
Ce este proteza dentară?
Care sunt avantajele tratamentului de protetică dentară?
- obținerea unui zâmbet estetic;
- redobândirea masticației corecte;
- îmbunătățirea foneticii;
- ridicarea încrederii în propria persoană;
- restaurarea integrală a arcadelor;
- asigurarea unei bune funcționalități a aparatului dento-maxilar.
Când să apelezi la tratamentul de protetică dentară?
Care sunt diferențele dintre proteza dentară fixă și cea mobilă?
Atât proteza dentară fixă, cât și cea mobilă, sunt folosite pentru a suplini lipsa dinților. Principala diferență dintre cele două este că prima este detașabilă – poate fi igienizată separat, iar cea de-a doua se comportă exact ca dinții naturali, pacientul neavând posibilitatea de a o îndepărta.
Protezele dentare mobile sunt recomandate persoanelor care au puțini dinți naturali, lucru ce face imposibilă montarea protezei fixe.
În schimb, protezele dentare fixe reprezintă soluția medicală ce oferă o stabilitate mai bună în timpul masticației. Indiferent de tipul de proteză recomandat de medic, atât cele fixe, cât și cele mobile sunt extrem de eficiente, iar rezistența lor este de lungă durată în contextul unei igiene orale corespunzătoare.
Lucrările protetice pot înlocui întreaga dantură a pacienților, restabilind atât fonetica și masticația, cât și partea estetică. Protezele pot fi de două tipuri, și anume:
- Lucrări protetice a căror bază este reprezentată de dinții naturali;
- Lucrări protetice susținute de implanturi dentare.
Tipuri de proteze dentare
Coroanele dentare refac morfologia unui singur dinte. Atunci când cariile dentare distrug o mare parte din dinte, acesta nu se poate reface prin intermediul obturației, astfel că vei avea nevoie de o proteză tip coroană.
Fațetele au rol estetic. Tot mai multe persoane își doresc un zâmbet perfect, acoperind suprafața vizibilă a dinților cu acestea. Este important să știi că pentru aplicarea fațetelor se îndepărtează un strat subțire de smalț de 0,3-0,5 mm.
Încrustațiile dentare se recomandă atunci când un dinte a fost afectat de carie, dar curățarea și aplicarea unei plombe nu se poate realiza corect. Acestea acoperă doar o parte din coroană.
Punțile ajută la înlocuirea dinților lipsă, fiind fixate de dinții alăturați spațiilor formate. Așadar, dacă unul sau mai mulți dinți naturali nu pot fi salvați, există următoarele posibilități: implantul sau puntea dentară.
În cazul în care pacientul prezintă probleme ce nu pot fi rezolvate cu ajutorul punților, există și posibilitatea de a folosi proteza mobilizată ce presupune sisteme speciale de ancorare la dinții restanți pe arcada dentară, având posibilitatea de a îndepărta lucrarea pentru igienizare.