Protetică dentară – Fațete dentare

Protetica dentară este ramura stomatologică specializată în înlocuirea dinților lipsă, reușind să vindece afecțiunile dentare determinate de leziuni sau degradare. Altfel spus, protetica dentară se ocupă de reabilitarea orală a arcadelor dentare și reușește să redea o dantură frumoasă, sănătoasă și funcțională persoanelor care au o astfel de nevoie.
proteza dentara proteza pe implant protetica dentara

Ce este proteza dentară?

Din cauza bolilor parodontale, a șocurilor sau a cariilor netratate la timp, dinții se pot pierde, iar pentru a reda estetica și funcționalitatea, poate fi nevoie de o proteză dentară. Aceasta este o piesă rigidă, confecționată în laboratorul de tehnică dentară, din diferite materiale.

Care sunt avantajele tratamentului de protetică dentară?

Când să apelezi la tratamentul de protetică dentară?

Protetica dentară cuprinde mai multe elemente, potrivite pentru fiecare caz în parte: fațete dentare, coroană dentară, punte dentară, precum și lucrări mobile: proteze pe implanturi, proteze totale sau parțiale. În momentul în care există unul sau mai mulți dinți lipsă, protetica dentară este soluția ideală.
protetica dentara coroana dentara coroana zirconiu fatete dentare

Care sunt diferențele dintre proteza dentară fixă și cea mobilă?

Atât proteza dentară fixă, cât și cea mobilă, sunt folosite pentru a suplini lipsa dinților. Principala diferență dintre cele două este că prima este detașabilă – poate fi igienizată separat, iar cea de-a doua se comportă exact ca dinții naturali, pacientul neavând posibilitatea de a o îndepărta.

Protezele dentare mobile sunt recomandate persoanelor care au puțini dinți naturali, lucru ce face imposibilă montarea protezei fixe.

În schimb, protezele dentare fixe reprezintă soluția medicală ce oferă o stabilitate mai bună în timpul masticației. Indiferent de tipul de proteză recomandat de medic, atât cele fixe, cât și cele mobile sunt extrem de eficiente, iar rezistența lor este de lungă durată în contextul unei igiene orale corespunzătoare.

Lucrările protetice pot înlocui întreaga dantură a pacienților, restabilind atât fonetica și masticația, cât și partea estetică. Protezele pot fi de două tipuri, și anume:

clinica implantologie implant dentar Fast and Fixed Valcea
În funcțiile de nevoile fiecărui pacient, vom decide care este cea mai bună variantă de lucrare protetică. Este important de menționat faptul că scopul principal este salvarea dinților naturali.

Tipuri de proteze dentare

Coroanele dentare refac morfologia unui singur dinte. Atunci când cariile dentare distrug o mare parte din dinte, acesta nu se poate reface prin intermediul obturației, astfel că vei avea nevoie de o proteză tip coroană.

Fațetele au rol estetic. Tot mai multe persoane își doresc un zâmbet perfect, acoperind suprafața vizibilă a dinților cu acestea. Este important să știi că pentru aplicarea fațetelor se îndepărtează un strat subțire de smalț de 0,3-0,5 mm.

Încrustațiile dentare se recomandă atunci când un dinte a fost afectat de carie, dar curățarea și aplicarea unei plombe nu se poate realiza corect. Acestea acoperă doar o parte din coroană.

Punțile ajută la înlocuirea dinților lipsă, fiind fixate de dinții alăturați spațiilor formate. Așadar, dacă unul sau mai mulți dinți naturali nu pot fi salvați, există următoarele posibilități: implantul sau puntea dentară.

În cazul în care pacientul prezintă probleme ce nu pot fi rezolvate cu ajutorul punților, există și posibilitatea de a folosi proteza mobilizată ce presupune sisteme speciale de ancorare la dinții restanți pe arcada dentară, având posibilitatea de a îndepărta lucrarea pentru igienizare.

Protezele dentare mobile moderne sunt destinate persoanelor edentate complet. Acestea trebuie îndepărtate zilnic pentru igienizare și necesită o perioadă de adaptare.​