Cu toții ne dorim dinți drepți, frumos aliniați și, bineînțeles, albi. Dantura albă a fost adesea asociată cu frumusețea, cu aspectul tânăr și îngrijit al unei persoane, chiar dacă dinții albi nu sunt o consecință directă a acestor presupuneri. Nu multe persoane se pot bucura de o dantură albă în mod natural, mai ales că nuanța dinților se poate modifica odată cu trecerea timpului din diverse motive precum fumatul. Există persoane care își îngrijesc în mod corespunzător dantura, însă factorul genetic este principalul motiv pentru care dinții nu sunt foarte albi. Din fericire, există modalități prin care poți obține dinți albi și strălucitori.
Cauzele îngălbenirii dinților
În primul rând, este vorba despre factorii externi. Aici putem include fumatul, consumul de cafea sau, în general, de băuturi colorate, chiar și ceaiurile, dar și consumul alimentelor cu pigmenți intenși. Din fericire, aceste pete sunt ușor de eliminat, ele fiind, adesea, superficiale.
Un alt motiv pentru care ți se îngălbenesc dinții este reprezentat de boli și tratamente sau medicamentație. De asemenea, poate fi vorba doar despre genetică sau despre înaintarea în vârstă. Dinții care au o nuanță mai întunecată din aceste motive pot fi mai dificil de albit.
Ce este și cum se desfășoară albirea dentară?
Albirea dentară profesională efectuată la clinica dentară Pasindora este o procedură stomatologică prin care se luminează nuanța dinților cu un număr variabil de tonuri, în funcție de caz. Procedura nu este dureroasă și se realizează într-un timp scurt.
Înainte de a începe, se va stabili nuanța exactă a dinților tăi naturali. Dinții tăi vor fi apoi lustruiți cu un material granulat folosit pentru a îndepărta orice placă de pe suprafața dinților. Gura ta va fi izolata cu tifon pentru a-ți menține dinții uscați. De asemenea, se pot folosi depărtătoare bucale pentru a-ți menține obrajii, buzele și limba departe de soluția de albire, dar și pentru a nu încurca procesul. Apoi va fi plasată o protecție de-a lungul liniei gingiilor pentru a o feri și mai mult de expunerea la soluție.
În acest punct, procesul de albire propriu-zis este gata să înceapă: dinții vor fi acoperiți cu soluția de albire doar pe suprafața frontală. Soluția include, de obicei, fie peroxid de hidrogen, fie peroxid de carbamidă ca agent de albire. Multe dintre produsele de albire necesită o lumină de polimerizare sau un laser pentru a activa peroxidul. Odată aplicată, soluția ar fi lăsată pe dinți timp de 30 până la 60 de minute, sau reaplicată ocazional, în funcție de tipul acesteia.
Odată ce nuanța optimă a fost atinsă sau a trecut timpul maxim de aplicare, dinții vor fi clătiți. O aplicație de fluor poate fi utilizată pentru a ajuta la ameliorarea oricărei sensibilități dentare. Nu trebuie să îți faci griji – acesta este un efect secundar des întâlnit. În cazul în care nu se obține nuanța dorită încă de la prima ședință, se vor stabili și alte programări.
Recomandări post-albire
Cea mai bună veste este aceea că rezultatele se văd imediat după prima ședință. După cum ți-am spus, indiferent dacă vei obține rezultatul dorit după o singură sesiune de albire sau dacă va fi nevoie și de altele, vei observa o diferență majoră încă de la prima vizită. Chiar dacă vei fi foarte entuziasmat, să știi că sunt câteva aspecte de care trebuie să ții cont pentru a nu deteriora rezultatul, și anume evitarea fumatului, băuturilor și alimentelor colorate timp de 24 de ore. Dinții tăi tind să absoarbă mai mult pigment în urma albirii, deci trebuie să acorzi atenție acestor lucruri.
Așadar, albirea dentară profesională reprezintă cea mai sigură metodă de a obține zâmbetul dorit. Chiar dacă există foarte multe metode pentru albirea dinților care pot fi atractive din punct de vedere financiar, te supui unui risc major – multe dintre kiturile de pe piață sunt mult prea puternice pentru dantură și pot afecta smalțul acesteia. În plus, ține cont de faptul că este indicat să ai peste 18 ani pentru a apela la o albire dentară, deoarece dintele trebuie să se maturizeze complet.