Chirurgie Orală
Chirurgia orală implică diagnosticul și tratamentul chirurgical al bolilor dentare, defectelor și leziunilor. Te așteptăm la Clinica Pasindora – cabinet stomatologic Valcea – pentru a găsi împreună soluții pentru problemele cu care te confrunți.
Ce este chirurgia orală?
Chirurgia orală implică diagnosticarea și tratarea pe cale chirurgicală a afecțiunilor dentare, defectelor și leziunilor.
Chirurgia orală cuprinde:
- Chirurgie endodontică;
- Chirurgie preprotetică;
- Accidente de erupție a dinților;
- Incluzii dentare;
- Traumatisme dento-parodontale;
- Chirurgia parodontală;
- Implanturi dentare.
Care sunt beneficiile unui tratament chirurgical dentar?
Tratamentul chirurgical dentar are o serie de beneficii, precum:
- Înlocuirea dintelui pe termen lung – atunci când se pierde un dinte natural și se dorește înlocuirea acestuia cu o punte sau o proteză dentară, se va restabili doar coroana acestuia, nu și rădăcina. Pentru a se realiza o înlocuire corectă și de lungă durată a dintelui este nevoie de chirurgia orală;
- Restabilirea zâmbetului natural – atunci când nu sunt tratate, problemele maxilare ale mandibulei și ale maxilarului se pot agrava, iar zâmbetul poate fi afectat atât la nivel estetic, cât și funcțional;
- Chirurgia orală tratează cauza, nu doar simptomele;
- Previne pierderea dinților.
Ce tipuri de intervenții chirurgicale dentare există?
Atunci când apelezi la tratamente de chirurgie dentara, trebuie să știi că aceasta este o ramură care implică ample modificări la nivelul danturii, oaselor faciale și întregii cavități bucale.
Există, astfel, mai multe tipuri de intervenții chirurgicale:
- Extracții dentare simple, cum ar fi extracția unul molar (măsea);
- Extracții dentare complicate, cum ar fi extragere dinților afectați sau proceduri care implică și tratamentul leziunilor dentare;
- Extracții ale molarilor de minte (măsele de minte);
- Restaurarea osului sau diferite fracturi la nivelul obrazului;
- Intervenții la nivelul pulpei dentare.
Ce este o extracție dentară? Ce tipuri de extracții dentare există?
Când ajungi într-un cabinet stomatologic, dentistul o să-ți recomande extracția dentară doar într-o ultimă instanță. Vorbim de acele cazuri când alte metode de salvare a dintelui nu sunt posibile ori când dintele bolnav poate provoca alte complicații. Extracția dentară presupune îndepărtarea dintelui/dinților, de către stomatolog.
Există mai multe tipuri de extracții:
- Extragere molar – această procedură este necesară din mai multe cauze. Principalul motiv este distrugerea dintelui de către carii. Apoi, foarte des se întâmpla ca molarul de minte să fie poziționat incorect, iar acest lucru poate cauza boli ale dintelui apropiat, dar și eventuale deplasări ale dinților aflați pe întreaga arcadă.
- Extracții complicate - procedurile complexe se realizează atunci când un dinte care nu poate fi salvat are rădăcinile poziționate incorect. Se realizează doar sub anestezie și doar de către un dentist cu experiență. Trebuie să știi că există și posibilitatea ca dintele să nu poată fi extras în întregime, iar din acest motiv, va fi secționat în fragmente, fiecare fiind îndepărtat pe rând.
- Îndepărtarea dinților incluși – de cele mai multe ori, mai ales în cazul molarilor de minte, dinții nu pot erupe și rămân parțial sau în totalitate în osul maxilar. Îndepărtarea acestora presupune o intervenție complexă și este realizată doar de către medici cu experiență.
- Îndepărtarea rădăcinilor – această procedură se realizează în situația în care coroana dentară este deteriorată în cea mai mare parte, iar rădăcina nu poate susține un pivot radicular.
Când este necesară procedura de extracție a unui molar de minte și ce presupune aceasta?
Măseaua de minte se extrage doar în anumite situații – de exemplu, atunci când nu are loc să crească sau afectează poziția celorlalte structuri dentare. Această decizie se ia în urma unei consultații succedate de o radiografie.
În urma acestor demersuri, pot rezulta următoarele motive:
- Infecția gingiilor din jurul molarilor de minte;
- Cariile care afectează nervul;
- Boală periodontală;
- Chisturile.
Procedura de extragere a molarului de minte poate fi dificilă, complexă și riscantă. Pentru a înlătura durerea, extragerea se face sub anestezie locală.
Bineînțeles, există și situații în care extracția molarilor de minte este contraindicată:
- Atunci când molarul are suficient loc pentru a se dezvolta normal;
- Atunci când este sănătos și nu creează disconfort;
- Atunci când nu afectează masticația.
Cât durează și ce presupune perioada de recuperare după o extracție dentară?
- Perioada de vindecare după o astfel de intervenție poate dura între șapte și zece zile, timp în care se vor scoate și firele în cazul unei intervenții chirurgicale de extracție.
- Se pot consuma alimente moi la doar două ore după extracție.
- În ziua intervenției este interzis consumul de alcool și fumatul.
- După o astfel de extracție, fiecare pacient primește o prescripție cu antibiotice, analgezice și antiinflamatoare. Este foarte important să se respecte toate indicațiile primite, astfel încât recuperarea să fie cât mai rapidă.
- Sângerările ulterioare procedurii sunt firești și pot dura între 15 și 20 de minute. În schimb, sângerările abundente sau prezente a doua zi de la extracție reprezintă un semnal de alarmă.
- Tot în normalitate se înscriu și umflăturile zonei în care s-a efectuat extracția – se pot ameliora cu comprese reci.
- Este recomandat să se facă repaus, timp de 10 zile, la activitățile care accelerează pulsul.
Ce presupune recuperarea de după extracția molarului de minte? Care sunt alimentele și băuturile permise?
În primele 24 de ore de la intervenție este indicat să se evite consumul de alcool, carbogazoase, băuturi fierbinți, cafea, iar de la fumat se recomandă pauză de 72 de ore. În ceea ce privește alimentația, aceasta trebuie să fie moale, să nu necesite masticație.
Recuperarea după extracția molarului de minte presupune mai multe etape:
- Sângerarea –e posibil ca zona tratată să sângereze în primele zile;
- Durerea – pentru a elimina disconfortul este indicată aplicarea unei pungi cu gheață pe locul inflamat;
- Firele – există fire care se resorb singure, dar și fire care trebuie îndepărtate de către medicul stomatolog.