Profilaxie dentară – Periaj dentar profesional

Profilaxia dentară reprezintă o metodă eficientă de prevenire a bolilor dentare, dar și de întrerupere a evoluției acestora. Atunci când vorbim despre profilaxie dentară, ne referim la două elemente esențiale pentru o dantură sănătoasă, și anume: profilaxia dentară profesională, realizată de către medicul stomatolog și igiena orală personală, realizată zilnic, de către pacient.

Beneficiile profilaxiei dentare profesionale

Igiena orală reprezintă o condiție necesară, dar nu suficientă, pentru a avea un zâmbet frumos și sănătos. Simplul periaj zilnic, chiar dacă este realizat corect, nu va reuși să îndepărteze întreaga placă bacteriană acumulată în cavitatea bucală. Depunerile succesive de bacterii vor duce la formarea tartrului și, implicit, la apariția parodontozei sau a diferitor boli ale mucoasei bucale.

Pentru a evita aceste afecțiuni, este nevoie de ajutorul medicilor stomatologi, care vor aplica profilaxia dentară profesională, ce are numeroase beneficii:

tratament endodontic, endodontie, cinica implantologie, stomatologieprofilaxie dentara, detartraj, igienizare profesionala

Cu ce frecvență trebuie efectuată curățarea orală profesională?

În general, procedura de profilaxie dentară trebuie efectuată de două ori pe an. Există situații în care, anumiți pacienți, pot avea nevoie de o astfel de sesiune odată la trei sau patru luni.

Motivele pot fi:

Etapele igienizării dentare

Detartrajul

Tartrul reprezintă o acumulare succesivă de placă bacteriană pe suprafața dinților. Igiena orală precară, fumatul, consumul de alimente și băuturi bogate în zaharuri și carbohidrați reprezintă principalii factori în dezvoltarea acestuia. Pentru a elimina tartrul de pe suprafața structurilor dentare este necesară aplicarea procedurii numite „detartraj”.
Acesta reprezintă prima etapă a tratamentului de profilaxie și constă în eliminarea depunerilor de tartru din zonele greu accesibile cu ajutorul unui dispozitiv pe bază de ultrasunete. Acesta emite unde care reușesc să elimine tartrul fără a afecta dantura sau gingia. Detartrajul poate preveni bolile parodontale și, în cazul în care acestea există deja, le poate încetini evoluția.
dentist Valcea, clincia dentara stomatologie

Periajul dentar profesional

Periajul profesional constituie cea de-a doua etapă a profilaxiei dentare. Acesta se realizează cu ajutorul unui instrument cu peri circulari și a unei paste abrazive. Spre deosebire de periajul realizat acasă, periajul profesional vizează zonele greu accesibile, eliminând în mod eficient placa bacteriană.

Air Flow-ul

dentist Valcea, clincia dentara stomatologie
Ultima etapă a tratamentului profilactic profesional este utilizarea Air Flow-ului. Acesta este un instrument care emană un jet de aer combinat cu apă și bicarbonat de sodiu sau pudră de calciu. Air Flow-ul are ca scop îndepărtarea petelor de pe suprafața dinților și de a le oferi acestora strălucire. De asemenea, Air Flow-ul se folosește și pentru pregătirea structurilor dentare în vederea realizării altor proceduri precum obturațiile sau fixarea unui aparat ortodontic.

Alte metode de profilaxie

Profilaxia profesională este foarte importantă pentru sănătatea danturii, însă, pe lângă aceasta, pacienții pot apela și la alte tipuri de profilaxie precum:
dentist Valcea, clincia dentara stomatologie

Prevenirea cariilor și a bolilor parodontale

Cea mai eficientă metodă de a menține sănătatea orală este prevenirea apariției cariilor și bolilor parodontale. Pentru a preveni efectele, este necesar să cunoaștem cauzele apariției acestora.

Cauzele pot fi:

Așadar, pentru a preveni apariția cariilor și a bolilor parodontale este important să: