Endodonție, tratament de canal
De cele mai multe ori, oamenii ajung la stomatolog destul de târziu, preferând să amâne vizita la cabinet, astfel că doar durerea îi convinge să apeleze la ajutorul specialiștilor. Durerea resimțită este un semn că bacteriile au ajuns în zona în care se află nervul, iar din acest motiv se produce inflamația. Un tratament endodontic corect îndepărtează bacteriile și oferă organismului șansa de a reface țesutul afectat. Te așteptăm la Clinica Pasindora – cabinet stomatologic Vâlcea – pentru a te bucura de un zâmbet frumos și sănătos.
Ce reprezintă endodonția?
Endodonția s-a concretizat ca ramură a medicinei dentare acum aproximativ 50 de ani. Această specializare are ca scop prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor provenite din țesutul moale aflat în interiorul dintelui.
Medicul endodont realizează tratamente pe canalul dintelui, tratamente ce au ca scop menținerea sănătății dinților naturali pentru ca pacientul să se poată bucura de ei cât mai mult timp posibil. Tratamentele constau în dezinfectarea canalelor afectate și, implicit, în eliminarea durerilor provocate de inflamarea pulpară, ce reacționează la cald, rece, dulce sau acru.
Care este diferența dintre un medic endodont și un medic dentist?
Medicul endodont este persoana specializată în această ramură, respectiv cea care a urmat programe suplimentare de pregătire în acest sens. În schimb, medicul dentist acoperă o sferă largă de activitate, fiind generalist. Bineînțeles, medicul dentist poate aplica și el tratamente de endodonție, însă medicul specializat reușește să soluționeze și cazurile complexe ale acestui segment stomatologic.
Când este nevoie de un tratament de canal?
O întrebare recurentă este legată de momentul propice al tratamentului endodontic. Procedura este necesară atunci când există un dinte deja tratat pe canal, iar acesta dezvoltă un proces inflamator. Endodonția acționează în acest sens prin eliminarea infecției și prin prevenirea răspândirii acesteia în țesuturile parodontale.
Cât durează un tratament de canal?
Timpul alocat unui astfel de tratament poate varia în funcție de caz. În general, un tratament de canal poate dura aproximativ două ore, fiind necesară o singură vizită. În cazurile complexe, poate fi nevoie de mai multe astfel de ședințe.
Care sunt etapele unui tratament endodontic?
Tratamentul endodontic cuprinde trei etape principale:
- Pregătirea canalului radicular – reprezintă prima și cea mai importantă etapă, întreg tratamentul ulterior fiind influențat de aceasta;
- Eliminarea nervului - procesul se realizează cu ajutorul mai multor substanțe, în diferite etape, fiecare având un rol particular în dezinfectarea canalului radicular;
- Obturația de canal - în această etapă se sigilează canalul radicular, folosindu-se o pastă specială și o gutapercă, fie prin metoda clasică, fie folosind tehnica 3D.
Sunt normale durerile în urma tratamentului de canal?
Teama de durere este firească și, de aceea, ne dorim să oferim pacienților noștri o experiență cât mai plăcută la Pasindora. Întreg tratamentul va fi efectuat sub anestezie, ceea ce înseamnă că nu va exista durere. În schimb, în urma tratamentului, este posibil să se resimtă o ușoară durere, un disconfort.
Este important ca, după efectuarea tratamentului endodontic, dintele tratat să nu fie solicitat – să nu se mestece sau să se muște alimente cu ajutorul lui. Mai mult decât atât, este necesară restaurarea cât mai rapidă dinților în urma tratamentului canalului radicular pentru a evita complicațiile și durerea suplimentară.
Cât de dureroasă este procedura de obturație de canal?
În cazurile generale, în care se realizează un tratament endodontic pe un dinte fără complicații, anestezia locală ajută pacientul să nu simtă durere, nici măcar disconfort. În schimb, dacă vorbim despre cazuri în care inflamația pulpară și infecția țesuturilor sunt foarte avansate, este posibil ca anestezicul să nu funcționeze la capacitatea lui maximă. În această situație, pacientul poate resimți o ușoară durere.
În urma tratamentului endodontic, dar și între ședințele acestuia, poate apărea sensibilitatea dentară – aceasta poate fi ameliorată cu ajutorul antiinflamatoarelor și analgezicelor moderate.