Parodontologie – Tratament parodontoză
Parodontoza este una dintre cele mai comune afecțiuni dentare. Aceasta poate avea diferite stadii, de la simpla inflamare a gingiilor, până la retracția gingivală și chiar pierderea dinților. Multe persoane se confruntă cu sângerări în timpul periajului dentar și le ignoră, neștiind că acesta este un semn al parodontozei care poate duce la pierderea dinților. Pentru a evita situațiile neplăcute, boala parodontală trebuie tratată încă de la apariția primelor semne.
Ce este boala parodontală?
Parodontoza presupune inflamarea țesutului care susține și fixează dinții în osul maxilarului. Acest țesut poartă numele de gingie, iar afecțiunile acesteia pot duce chiar și la pierderea dinților. În cazurile avansate ale bolii parodontale, pe lângă inflamații, pot apărea și cheaguri de puroi. Parodontoza trebuie tratată cât mai devreme, pentru a evita manifestările sale severe.
Cum se manifestă parodontoza?
Boala parodontală este precedată de o altă afecțiune, o formă incipientă, numită gingivită. Aceasta se manifestă prin inflamarea gingiei și este cauzată de bacteriile din cavitatea bucală. Astfel, gingiile suferă modificări de textură și culoare, devenind moi și violete. Fiecare periaj va provoca sângerare, dar și durere. Prin urmare, gingia umflată, sensibilitatea și sângerarea sunt primele semne ale bolii parodontale.
Iată care pot fi alte simptome ale acestei afecțiuni:
- Prurit;
- Halitoză (respirație urât mirositoare);
- Disconfort creat de alimente sau băuturi reci ori fierbinți.
Într-un stadiu extrem de avansat al bolii parodontale se pot forma pungi cu puroi între os și dinte. Acestea conduc, în timp, la expulzarea dinților din alveolele dentare.
Care sunt cauzele bolii parodontale și care sunt factorii de risc în parodontoză?
Principala cauză a parodontozei este tartrul. Acesta reprezintă o consecință a igienei dentare precare. Pentru a preveni apariția tartrului, este necesară perierea dinților de cel puțin două ori pe zi. Placa bacteriană acumulată pe suprafața structurilor dentare formează tartrul, iar acesta se depune sub gingie, provocând inflamație și sângerare.
În plus, există și o serie de factori care favorizează apariția parodontozei:
- Fumatul;
- Predispoziția genetică;
- Alimentația necorespunzătoare;
- Anumite medicamente: anticoncepționale, medicamente pentru inimă, antidepresive, steroizi;
- Stresul cronic;
- Bruxismul (scrâșnitul dinților);
- Dereglări hormonale.
Prevenirea bolii parodontale
La fel ca în cazul oricărei alte afecțiuni, este mult mai bine să prevenim decât să tratăm. Prevenția împotriva bolii parodontale reprezintă o economie multiplă – atât din punct de vedere financiar, temporal, cât și psihic.
Pentru a preveni parodontoza este nevoie de respectarea a trei pași simpli:
Igiena dentară corectă. Aceasta presupune:
- Perierea dinților de cel puțin două ori pe zi;
- Înlocuirea regulată a periuței de dinți cu una nouă;
- Folosirea unei paste de dinți care conține ingrediente cu proprietăți antibacteriene și antiseptice;
- Folosirea apei de gură.
Vizita periodică la medicul stomatolog. Aceste controale de rutină au ca scop întreținerea sănătății orale și prevenirea apariției diferitor afecțiuni, dar și tratarea lor încă din forma incipientă.
Adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos, care presupune atât o nutriție sănătoasă, cât și evitarea stresului.
Ce este parodontologia?
Ce presupune un tratament împotriva parodontozei?
Parodontologia este specializarea medicinei dentare care se ocupă cu studiul întregului sistem de menținere a structurilor dentare în oasele maxilare. Cea mai eficientă soluție pentru boala parodontală este prevenția, deoarece tratamentul este costisitor și dureros, fiind nevoie de anestezie locală pentru realizarea acestuia.
Care sunt etapele tratamentului bolii parodontale?
Tratamentul cuprinde două etape importante: etapa nechirurgicală și cea chirurgicală.
Detartrajul, air-flow, periaj profesional, sterilizare cu laser;
Chiuretajul subgingival – cu ajutorul unor instrumente fine, care se introduc între gingie și dinte, se îndepărtează tartrul din zona afectată;
Spălarea zonei cu substanțe antiseptice și aplicarea substanțelor medicamentoase.
Grefa de os;
Grefa de țesut moale;
Regenerarea asistată a țesutului.